30.08.2010 г.

НИЩО ПОДОБНО


Покрай състоялия се НИЩО ПОДОБНО ФЕСТ в Стрелча на 28. 08. ни се прииска да покатерим малко боулдър, а пътят до там минава през добрата стара Копривщица, така че обстоятелствата се наредиха прекрасно.
Като изключим дивата свиня с малки, която се разхожда из гората и ни принуди този път да действаме като по слабите в хранителната верига, бягайки :).

26.08.2010 г.

скално катерене в Карлово

Долината на Стара река с поглед към скалите.

Карлово...градът на розите и градът на Левски - апостолът в премеждие, както го беше кръстил дядо Вазов. Жив е той, жив е...но той е един друг от Калофер, а който е ходил там знае за какво иде реч, тук става дума за Карлово.
Скално катерене в карлово...каквооо?

Характерните вирове на Стара река.

Катеренето в Карлово прилича на това в още няколко български района, където тези занимания дълги години са западали постепенно до момента, в който са изчезнали тотално от съзнанието на хората. Ако обаче едно опитно око огледа района ще разбере, че той не е напълно лишен от потенциал и все пак има какво да се изкатери.

Фори на "Шибания бараж 1"6a

Тук са останали известен брой стари и обрасли алпийски реликви(разбирай турове), автори на някои от които са хора като Христо Проданов и други от неговата генерация, когато партията се е грижила за този спорт по подражание на практиката в СССР и в долината е кипял разцвет. Около тях разбира се са останали множество прекрасни линии, преминаващи по здрав гранит през плочи и надвеси, терени, които преди 20 и повече години са смятани за непрестъпни. Вярно е обаче, че всичко е затрупано с камънак и изисква много труд, за да се почисти и екипира, така че да стане безопасно за катерене.

Авторът загрява по "Цепката" 6b.

Така преди може би година заедно с няколко други ентусиасти малко по малко започнахме да правим това-онова, за да има къде да се изкатерим, когато сме в града. Появи се нещо като рапелен път на централния масив, който улесни движението по него, за да се забавляваме по класиките там, някои от които са си направо шедьоври, става дума за туровете на Проданов, който изглежда е бил доста творчески настроен, що се отнася до премиерите.

Андрей Манолов опитва да излъже пасажа на "Възраждане" 7a.

Благодарение на Христофор и Роман, които се появиха внезапно и с куп идеи, започнаха да се появяват готини и кадърно екипирани маршрути като "Възраждане", "Първи клас" и т.н.
Впрочем въпросното "Възраждане" беше пъвият спортен маршрут в Карлово и затова получи едно така класическо название, след като цял сезон си стоя без име. Прави ми впечатление, че и до сега всички, които се отбиват да покатерят тук - "Ах"-ват на тази прекрасна гранитна линия.

Авторът е "у дома си" на "Възраждане".

След това наковахме с болтове и планки трийсет метровия "Einhell" 7a, живо доказателство за потенциала, който предлага здравата скала по централния масив.
С днешна дата се радваме на над 10 спортни маршрута, прокарани сред прекрасна природа, с лесен подход на около 30 минути от града. Появата на нови линии е въпрос единствено на желание и творческа енергия...е и на средства, понеже поставянето на всеки един болт по скалите е изцяло финансирано от нас самите.

Очаквайте скоро подробно описание на пътищата за стигане до скалите и топо-та с информация. Както и нови снимки от Владо Пеков ;)